Kehonkoostumusmittaus

Kehonkoostumus voidaan mitata

a) Tanita-kehonkoostumusanalysaattorilla

b) ihopoimumittauksena pihdeillä

 

Kehon koostumusmittaukset toteutetaan Tanita MC-180 MA kehonkoostumusanalysaattorilla, joka on lääketieteelliseen käyttöön hyväksytty mittauslaite. Mittaus perustuu bioimpedanssiin eli kehon sähkönjohtavuuteen ja on erittäin helppo, nopea ja tarkka menetelmä. Kehon koostumusanalyysi sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneet omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Koska mittaus on nopea, soveltuu se myös ryhmätestaukseen esimerkiksi tyhy/virkistyspäivän ohjelmaan tai vaikkapa toteutettavaksi työpaikalla.

 

Laite erittelee seuraavat tulokset molemmille jaloille, käsille ja keskivartalolle että koko keholle, joten se soveltuu erinomaisesti terveysliikunnan ja työhyvinvoinnin tueksi. Tuloksina ovat mm. lihasmassa (kg), lihasmassan tasapaino, lihasmassa-arvo, rasvaprosentti %, rasvan massa (kg), rasvan tasapaino. Koko kehon tuloksina saadaan rasvaprosentti %, rasvan massa (kg), Rasvaton massa (kg), lihasmassa (kg), kehon nestepitoisuus (TBW), painoindeksi (BMI), viskeraalisen (vatsaontelon) rasvan arvo, perusaineenvaihdunta (kcal) sekä vartalotyyppi. Selkeät tulokset saadaan sekä graafisena että numeerisina.

 

Tärkeimpiä tarkasteltavia muuttujia ovat kehon rasvavarastot ja niiden sijainti. Kokonaisrasvaprosentti on huomattavasti luotettavampi mittari painon sopivuuden tai ylipainon määrän arviointiin kuin painoindeksi (BMI) tai kehon painon muutokset. Lihas- ja nestetasapainomittaukset saattavat etenkin ikääntyneemmillä paljastaa puutteita ravitsemuksessa ja nesteytyksessä  sekä liian yksipuolisen tai vähäisen liikunnan. Seurantamittaukset kertovat elintapamuutosten onnistumisesta, vaikka punnitus ei sitä aina kertoisikaan – esimerkiksi kehon paino ei välttämättä liikuntaaktiivisuuden lisääntyessä laskekaan, koska lihasmassan määrä voi kasvaa.

 

Kehon koostumuksen analyysi kertoo terveydestäsi enemmän kuin arvaatkaan, sillä kehon koostumus on erittäin läheisesti yhteydessä erilaisiin terveysongelmiin kuten esimerkiksi sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin, korkeaan verenpaineeseen ja aikuisiän diabetekseen.

 

Viskeraalisen rasvan tulos kertoo vatsaontelossa sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrän. Kohonnut viskeraalinen rasva moninkertaistaa riskin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Kehonkoostumusanalyysin tulokset auttavat tekemään terveellisempiä valintoja ravitsemuksessa. Tuloksien avulla voidaan ohjata terveellistä painonhallintaa sekä ohjeistaa terveysliikuntaa tai kohdentaa kuntoutusta tai harjoittelua kehon eri osiin.

 

Ennen testiä:

Vältä nesteenpoistoa 7 päivää ennen mittausta.

Kevennä liikuntaa 1-2 päivää ennen mittausta.

Vältä tupakointia, ruokailua ja juomista 3 tuntia ennen mittausta ja käy WC:ssä 30 minuuttia ennen mittausta.


Varustus:

Kehonkoostumusmittaukseen ei tarvita liikuntavarusteita.

Kehonkoostumusmittaus Tanita, 29€ 

Kehonkoostumusmittaus Pihdit, 25€ 

Sport Oulu voi tuoda testaukset myös työpaikoille, jolloin ne suoritetaan työpäivän lomassa.